De wereld van een glosterkweker

 de Gloster

De Gloster is in de kanariewereld nog een vrij jong ras. Deze kleine kuifvogels werden voor het eerst tentoongesteld in 1925. Hun oorsprong moeten we zoeken in Cheltenham in het Engelse graafschap Gloucester. De Gloster is een van de kleinste postuurkanaries, de officiŽle Engelse standaard geeft geen maat aan maar zegt "neiging naar miniatuurvorm," de meeste Engelse Glosterclubs houden 4,5 inch aan als ideale maat. Bij ons is de voorgeschreven maximum lengte 11,5 cm.
Natuurlijk is het niet alleen de grootte die het uiterlijk van dit vogeltje bepaald. Het voornaamste van een Gloster is zijn vorm. Het lichaam moet kort en gedrongen zijn. Dus een korte en brede vogel. Dat begint reeds aan de hals die kort en dik moet zijn, die korte overgang van kop naar lichaam is belangrijk om de gedrongen lichaamsvorm te verkrijgen. De rug van een Gloster is breed en licht gewelfd, de borst is breed en mooi afgerond, die zachte rondingen moeten doorlopen over de flanken tot de onderbuik. Een smalle korte staart en korte pootjes zorgen ervoor dat de dwergvorm in alle onderdelen tot uiting komt.
De kuif van de Gloster corona is het opvallendste onderdeel, die kuif moet een mooie hoge gewelfde kroon zijn op een vrij brede kop. De kuifveren moeten zo lang mogelijk zijn, maar mogen niet over de ogen en de snavel heen vallen, daarom zijn ook de hoogte van de kuif en een goede centrale plaatsing ervan zo belangrijk. De gladkopvorm de Gloster consort moet een brede en ronde kop hebben met een hoog voorhoofd dat met een mooie ronding moet overgaan naar het midden van de schedel. De ogen moeten centraal geplaatst zijn, goed in lijn met de kleine snavel. Bij de consort moeten de wenkbrauwen goed zichtbaar zijn, maar deze mogen geen aanleiding zijn tot de vorming van de zogenaamde oortjes.
Zeer belangrijk bij deze vogel is bevedering, een Gloster is een contourvogel en iedere fout in de bevedering zal daarom onmiddellijk afbreuk doen aan de mooie vorm van dit vogeltje. En lange dichte bevedering is noodzakelijk voor het verkrijgen van een volle lichaamsvorm, maar deze bevedering zal daarbij steeds zacht en goed aangesloten moeten zijn.

     

 Standaardomschrijving Gloster kanarie

 

 

 

KUIF Corona, KOP Consort  20 punten
Bij de Corona een regelmatig gevormde en centraal geplaatste kuif. De kuifveren niet onderbroken en in een mooie welving afhangend tot juist boven de ogen. In de nek moet de kuif goed aansluiten bij de nekbevedering. Het middelpunt moet zo klein mogelijk en centraal geplaatst zijn.
Bij de consort een brede en ronde kop, rond vanaf elk punt gezien, met een goede welving naar het middelpunt van de schedel. De ogen in het midden geplaatst, in lijn met de korte kegelvormige snavel. Duidelijke wenkbrauwen tonend.


LICHAAM  20 punten
De rug goed gevuld, zeer licht gewelfd. Hals kort en dik. De borst breed en goed afgerond. Het lichaam moet rond, kort en gedrongen zijn. De vleugels goed aangesloten tegen het lichaam, niet te lang, samenkomend op de bovenstaartdekveren.

GROOTTE  van 15 naar 20 punten!!
Zo klein mogelijk (11Ĺ cm.)

BEVEDERING  15 punten
Goed aangesloten bevedering.

HOUDING  10 punten
Half opgerichte fiere houding. Levendig gedrag.

STAART  5 punten
Staart kort en smal, goed gesloten, in het verlengde van het lichaam.

POTEN  5 punten
Poten en tenen middelmatig van lengte. Poten licht gebogen, dijen niet zichtbaar.

CONDITIE  van 10 naar 5 punten!!
Gezond, zuiver en goed verzorgd. Met uitzondering van rood, zijn alle kleuren, inclusief bont toegestaan. De kleur moet gelijkmatig verdeeld, en helder zijn.

Ringmaat  2,9 mm

  ANPV, mijn hartelijke dank voor het beschikbaar stellen van de informatie.