De wereld van een glosterkweker

 de Norwich

De Norwich is ontstaan in de Engelse landstreek Norfolk, met de stad Norwich als middelpunt.
Tot ongeveer 1850 werd de Norwich alleen als kleur-kanarie beschouwd, ook de grootte kwam toen nog overeen met onze huidige kleurkanarie.
Na deze periode evolueerde de Norwich tot een grotere en zwaardere vogel. In 1890 werd een beroemd congres gehouden, waarop ruim 400 liefhebbers aanwezig waren. Op dit congres werd de standaard vastgesteld voor de Norwich, waarbij toen vooral aandacht werd besteed aan de vorm van de vogel, waarna de vogel steeds meer liefhebbers kreeg.
De kuif Norwich, die toen ook gekweekt werd, verloor steeds meer aan belangstelling. In de jaren 1900 werden weer wat meer kuiven gekweekt, maar toen ging men de gekuifde vogel steeds meer als een afzonderlijk ras beschouwen, deze ging toen verder onder de naam Crest en Crestbred. Voor dit ras kwam er een aparte standaard, omdat de Crest op te veel punten verschilt met de Norwich.
 

Opmerkingen Norwich.
De Norwich is een brede vogel, die dan ook in alle onderdelen die breedte moet tonen. De brede kop moet niet alleen van boven breed zijn maar ook aan de onderzijde bij de keel en wangen. Een brede kop geeft makkelijk de indruk van een platte schedel belangrijk is een goed gewelfde ronde vorm. De ogen liggen wat diep in de brede kop, waardoor de indruk ontstaat dat de vogel wenkbrauwen heeft, wat bij een goede beoordeling meestal wel meevalt. Een brede kop maakt nog geen Norwich, zeer goed zal gelet moeten worden op de goede verhoudingen in het vogellichaam. Ook de bevedering is één van de probleempunten. Een te lange en losse bevedering geeft een slordig uiterlijk aan de vogel.
 

Standaardomschrijving Norwich

VORM EN GROOTTE   25 punten  
Lichaam kort en gedrongen. Rug breed en goed gevuld, licht gewelfd. Borst breed en goed afgerond, deze ronding loopt in een vloeiende lijn door tot de staart. Grootte 16-16,5 cm.

KOP  10 punten
Kop fors en breed, goed afgerond zowel in de lengte als in de breedte. Gewelfd voorhoofd, goed afgerond boven op de schedel. Bolle wangen. Korte snavel.

HALS  10 punten  
De hals kort en breed. Kop, nek en schouders vormen één geheel. Een vloeiende lijn vanaf de achterkant van de schedel naar de rug en vanaf de keel naar de borst, zodat de hals bijna niet zichtbaar is.

VLEUGELS  10 punten    
Vleugels kort en goed gesloten.

BEVEDERING  van 10 naar 20 punten!!  
Een dichte en goed gesloten bevedering is noodzakelijk om de vogel het goede model te geven.

KLEUR  10 punten  
Alle kleuren, inclusief bont en rood zijn toegestaan, kleur gelijkmatig en helder.

STAART  5 punten  
De staart eveneens kort en goed gesloten. De aanzet van de staart goed gevuld.

POTEN  5 punten    
Stevige poten van middelmatige lengte.

HOUDING  (5 punten) punten vervallen!!
 
Onder een hoek van 45°. Een zekere fierheid wordt gevraagd. Wordt bij VORM EN GROOTTE beoordeeld.

CONDITIE  van 10 naar 5 punten!!
   
Gezond, zuiver en goed verzorgd.

ANPV  ANPV, mijn hartelijke dank voor het beschikbaar stellen van de informatie.